Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK
Počet položek: 0 0,00 Kč

Sýry, které v těhotenství nesmí chybět ve vašem jídelníčku

Celosvětově je popsáno více jak 3 tisíce druhů sýrů. Některé typy jsou globálně známé, jiné se vyrábí pouze lokálně. V ČR běžně konzumujeme sýry z kravského, ovčího nebo kozího mléka. Oblíbili jsme si je pro jejich aroma, nutriční hodnotu a rozmanitou chuť. Jíme je ve svačinách, hlavních chodech a jsou nepostradatelnou součástí stovky pokrmů.

Jak nám uvádí Idnes,  tak sýrů a tvarohů v roce 2021 každý Čech snědl v průměru 19,1 kg, z toho 12,5 kg přírodních sýrů, necelé 2kg tavených a 4,7 kg tvarohů.

Sýry v těhotenství

Každý jídelníček pro těhotné by měl obsahovat různou skladbu sýrů, které jsou vynikajícím zdrojem živočišných bílkovin, vitamínů rozpustných v tucích A, B2, D a minerálních látek, hlavně vápníku a v menší míře sodíku, fosforu, hořčíku a draslíku. Pozor na některé typy sýrů, které jsou hodně kalorické, díky vysokému obsahu tuku. Určité druhy sýrů nejsou pro konzumaci v těhotenství vhodné z důvodu zdravotních rizik. Pozor si musí dávat také budoucí rodičky s intolerancí na laktózu (mléčný cukr obsažený v mléce).

Sýry v těhotenstvíRozdělení sýrů podle charakteristiky výroby a zrání

  • Čerstvé sýry - nezrající skupina sýrů, kde patří nesolené typy (Lučina, Žervé, Mascarpone) a solené typy (Cottage, Ricotta, máslové sýry)
  • Měkké sýry - zrající s různě rozdílnou konzistencí, kde uvádíme sýry zrající v solném roztoku (Feta, Balkánský sýr), sýry zrající pod mazem (Romadur, Olomoucké tvarůžky) a sýry zrající v chladu (Blaťácké zlato)
  • Plísňové sýry - skupina měkkých až polotvrdých sýrů, na kterou se mimo běžné mlékárenské mikroflóry podílejí šlechtěné kultury plísní. Tato skupina se dělí na sýry s plísní uvnitř (Niva, Gorgonzola) a na sýry s plísní na povrchu (Camembert, Hermelín, Encián, Brie)
  • Polotvrdé sýry - (Gouda, Eidam, Čedar)
  • Tvrdé sýry - tvořící oka (Ementál), sýry bez tvorby ok (Moravský bochník) a extra tvrdé sýry typu (Parmazán)
  • Pařené sýry - do této skupiny patří populární slovenská parenica, oštěpky, korbáčiky nebo český Jedal
  • Tvarohy - skupinu tvoří dva typy tvarohů – ty měkké (s různým obsahem tuku) a tvrdé – na strouhání

Jaké sýry jíst v těhotenství

  • polotvrdé sýry pasterizované typu Eidam, Gouda
  • měkké sýry pasterizované, jakými jsou mozzarella, tvaroh, ricotta, feta, halloumi
  • veškeré typy tavených sýrů a sýrových pomazánek
  • tvrdé sýry pasterizované, typuje parmezán, čedar
  • měkké nebo plísňové sýry (pasterizované i nebo nepasterizované), které byly tepelně upraveny (např. smažený Hermelín, grilovaný Hermelín)
  • tvaroh měkký i tvrdý (pasterizovaný)

Proč nejíst plísňové sýry v těhotenství

Existuje totiž reálná možnost, že tyto výrobky mohou obsahovat zárodky bakterií Listerie, která způsobuje nemoc listeriozu. Vyhněte se tedy:

  • zrajícím plísňovým měkkým sýrům s plísní na povrchu, jako je Hermelín, Brie, Camembert (pokud nebyly tepelně upraveny)
  • měkkým sýrům s modrou plísní typu Gorgonzola (pokud nebyly upraveny tepelně)
  • jakýmkoliv výrobkům z nepasterizovaného mléka - jde většinou o lokální farmářské speciality

Chcete vědět bližší informace o jednotlivých druzích sýrů a vhodnosti pro těhotné a kojící matky? V odkazech najdete podrobné data včetně nutričních a energetických hodnot:
Balkánský sýr Brynza Cottage Hermelín Kozí sýr Mozzarella Parmezán Ricotta Romadur Tvarůžky 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.

Sýry, které v těhotenství nesmí chybět ve vašem jídelníčku - 1740526 - sýry v těhotenství

sýry v těhotenství