Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Gorgonzola v těhotenství

Kdo by neznal Gorgonzolu - bílý sýr , který se vyznačuje zeleným mramorováním v důsledku procesu tvorby plísní, způsobené přidáním spór Penicillium do pasterizovaného mléka.

Struktura sýra je měkká, krémová, zatímco povrch je mírně drsnější a vyznačuje se odstíny načervenalé barvy. Pokud jde o chuť, rozlišujeme dvě varianty:

  • sladká gorgonzola (dolce), která je jemná, krémová a se sladkou chutí a má jen lehce pikantní chuť
  • pikantní gorgorzola (piccante), vyniká svou polotvrdou, téměř drobivou konzistencí a výraznější, pikantnější chutí 

Něco z historie Gorgonzoly

Gorgonzola v těhotenstvíSlavný výrobek pochází ze stejnojmenného města, ležícího jen pár kilometrů od Milána. Některé prameny nám tvrdí, že se sýr začal vyrábět v roce 879, jiné zase datují vznik o několik století později (mezi 12. a 15. stoletím).

Kromě přesného datování je to především legenda, která Gorgonzolu doprovází a která vypráví o tom, že byl sýr objeven jen čirou náhodou, kdy jednoho dne roztržitý a zamilovaný mládenec udělal chybu a smíchal čerstvé syřidlo se syřidlem z předchozího dne.

Výsledkem byl sýr s nepříjemným zápachem a neobvyklým vzhledem s charakteristickými zelenými pruhy, který ale vynikal svou jedinečnou chutí. Dnes má tento výrobek chráněné označení původu a originál se produkuje pouze v italských regionech Piemontu a Lombardie – přesněji v provinciích Bergamo, Biella Brescia, Como, Cremona, Cuneo, Lecco, Lodi, Milán., Monza-Brianza, Novara, Pavia, Varese, Verbania a Vercelli.

Gorgonzola v těhotenství není vhodný sýr

I když se Gorgonzola vyrábí z pasterizovaného mléka, není vhodná k jídlu v těhotenství. Sýry s modrou plísní obsahují více vlhkosti a potencionálně umožňují růst nebezpečným bakteriím, jako např. listerii, která způsobuje nemoc listeriozu. Jde o onemocnění, které je nebezpečné právě v době těhotenství. Může zapříčinit potrat nebo narození mrtvého plodu.

V roce 2005 zkoumali italští vědci přes 1600 vzorků Gorgonzoly a testovali je na přítomnost listerií. Zjistili, že tyto mikroorganizmy byly přítomny ve 2,1 – 4,8 % vzorků testovaných k datu expirace (zdroj: International Journal of Food Microbiology). Ověřili také, že výskyt listerie byl častější, ke konci trvanlivosti a to až dvojnásobně.

Proto není bezpečné jíst tepelně neupravenou gorgonzolu v těhotenství. Pokud přesto dostanete na italský sýr chuť, musíte ho zahřát na minimální teplotu okolo 72 °C, čímž zničíte případné zárodky této bakterie. Pozor na pouhé povrchové ohřátí nebo jen na částečné roztopení (např. rozdrobením na hotovou teplou pizzu).

Gorgonzola nutriční hodnoty

Energie
Kcal
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
Gorgonzola DOP dolce Italiamo 1437 343 19 29 0 0,09 x

Desítky sýrů a jejich vhodnost jako jídla v těhotenství posuzujeme v tématickém článku: Sýry v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.