Feta je slaný sýr pocházející z Řecka, je rovněž jako slovenská brynza tradičně produkován z plnotučného ovčího mléka, které obsahuje až dvakrát více tuku než mléko kravské. Feta se vyrábí již několik století a neexistuje mnoho tradičních řeckých pokrmů, které by tento lahodný sýr opomnělo použít.
Novodobé normy umožňují výrobcům přimíchávat do ovčího až 30% mléka kozího. V EU se sýr nevyrábí, protože má chráněné označení původu. Známe 2 typy sýru feta: je buď v měkké podobě nebo ve tvrdém stavu, vše závisí na době zrání. Měkká podoba sýru je sladší. Tvrdý typ fety je slanější a má mnohem výraznější vůni a chuť.
Neexistuje žádná varianta sýru feta z kravského mléka a pokud ano, tak nejde o fetu. Sýr je poměrně drahý a bývá občas v gastro průmyslu nahrazován chuťově podobným balkánským sýrem, který je ale jiný, protože je z kravského mléka. Prostě a zkrátka feta je jen jedna.
Sýr zraje až několik měsíců ve slaném nálevu, díky kterému získává svou charakteristickou chuť. Nejchutnější je ze 100% ovčího mléka, které vytvoří identický buket a nezaměnitelnou chuťovou stopu po ovčím mléce.
se moc nedoporučuje, především kvůli vysokému obsahu soli (až 5 %). 100 gramů fety obsahuje více jak 70% denní doporučené dávky sodíku. Jinak je sýr feta nutričně hodnotnou potravinou. Obsahuje celkem 12 vitamínů (skupina B, A) a 10 minerálů (vápník, železo, fosfor, selen a další). Pozor an přílišnou konzumaci, řecká pochoutka je velmi kalorická.
Originální výrobky mohou být vyrobeny z nepasterizovaného mléka a u těch reálně hrozí, byť v malé míře onemocnění těhotných žen listeriózou.
Pokud vás přesto ochutnání neodradí, bedlivě čtěte složení výrobku. Feta z pasterizovaného mléka je bezpečnou potravinou. O nás byste měli zakoupit v obchodech fetu vždy z ošetřeného mléka, ale pokud budete na dovolené v balkánských zemích (Řecko, Bulharsko, Albánie, země bývalé Jugoslávie, Rumunsko) můžete se setkat se sýrem z místních výroben a ten je často dělán z mléka nepasterizovaného.
Feta je osvěžující sýr zejména v horkých letních dnech. Nachází své využití v mnoha čerstvých, zeleninových salátech, dává se do originální italské pizzy, je dobrá do zapékaných pokrmů nebo ve slaných koláčích.
Feta nutriční hodnoty
|
Energie |
Kcal |
Bílkoviny |
Tuky |
Sacharidy |
Cholesterol |
Vláknina |
Surovina (100g) | (kJ) | (g) | (g) | (g) | (mg) | (g) | |
Original greek feta |
1143 | 273 | 17 | 23 | 0,7 | x | x |
Informace o vhodnosti konzumace dalších typů sýrů v těhotenství se dovíte zde: Sýry v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.