Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Parmezán v těhotenství

Parmazán nebo parmezán?

Znáte text z jedné parodie písně „Parmazán, parmazán, na chleba je namazán“? Velmi často je tento lahodný sýr pocházející z Itálie hovorově nazýván jako parmazán. Jde o počeštění, které vzniklo odvozeninou z názvu oblasti, odkud se sýr dovážel (Parma). Odborně se však tento sýr nazývá parmezán – slovo je přejato z francouzštiny: parmesan (parmský). Originální sýry s „rodokmenem“ mají přesný název Parmigiano-Reggiano (chráněné označení původu). Sýry s takovým to značením se smí vyrábět podle přesných receptur a složení pouze v Itálii a musí pochází z oblastí Parmy, Modeny, Mantuy, Bologně a Reggio Emilia.

Parmezán Parmigiano-ReggianoMohu jíst parmezán v těhotenství?

Tradiční Parmigiano Reggiano je tvrdý, italský sýr, který je pro konzumaci v těhotenství bezpečný i přes to, že se vyrábí z nepasterizovaného mléka. Nepasterizované mléko může obsahovat choroboplodné zárodky, ale díky tomu, že má parmezán nízký obsah vody a dlouhou dobu zrání 12-36 měsíců, znesnadňuje tak přežití patogenům, například Listerií. Neoriginální typy parmezánu jsou často vyrobeny z mléka pasterizovaného, kde žádná zdravotní komplikace nehrozí.

Jedna z laboratorních studií zkoumala to, jak se budou chovat záměrně přidané bakterie listerie v parmazánu během doby jeho zrání. Jak sýr zrál a vysychal, nebyly v sýru po 2-16 týdnech detekovány žádné Listeria monocytogenes v závislosti na kmeni patogenu a šarži sýru (zdroj: PubMed).

Specifikace parmezánu

Tvrdý, zrající sýr z kravského mléka. Originál má dobu zrání min. 12 měsíců. Má žlutou až hnědo-zlatavou krustu (v závislosti od stáří - starší sýr tmavne). Vnitřek sýru je žlutý, se zrnitou strukturou, která stářím křehne. Chuť je výrazná, jemně ostrá, chuťový vjem se může lišit od mírně kyselého až po ořechový.

Z parmezánu vykouzlíte skvělé recepty nejen pro těhotné

Používá se standardně do krémového risotta, do těstovin, na pizzu nebo do pečených brambor. Parmezán není vhodný pouze pro ty z vás, kdo běžně drží keto dietu (neobsahuje žádné cukry), ale i pro těhotné, které si chtějí na této delikatese pochutnat. Parmezán obsahuje cca 33% tuku v sušině, není tedy ani light, ale ani moc tučný… prostě je tak akorát. Dobrou zprávu máme i pro ty, kdo trpí intolerancí na laktózu – ta v sýru obsažena není a proto si tuto pochoutku můžete dopřát také.

Parmezán obsahuje vysoké množství živočišných bílkovin (až 33%), mnoho důležitých minerálních látek, nejvíce je v sýru fosforu, vápníku, selenu, zinku a sodíku. Obsahuje také dostatek železa, které ženy v těhotenství potřebují ve zvýšeném množství. Z vitamínů má největší zastoupení vitamín B12, dále vitamín A a vitamín B2.

Oblíbené značky Parmigiano-Reggiano v ČR

  • Ambrosi
  • Castellazzo
  • Italiamo
  • Lovelio
  • Zanetti

Oblíbená značka parmezánu z ČR

  • Gran Moravia (zakladatelem je nejstarší sýrařský rod Brazalle z Itálie)

 Parmezán nutriční hodnoty

Energie
Kcal
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Parmigiano Reggiano Lovilio 1671 399 32 30 0 x x
 Parmazán Gran Moravia
1573 376 31 28 0,6 x x

Kompletní informace o vhodnosti sýrů se dočtete v článku: Sýry v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.