Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Mascarpone v těhotenství

Mascarpone je italský, smetanový měkký sýr, používající se původně místo másla a je beze všeho neodmyslitelnou součástí mnoha populárních dezertů, z nichž je Tiramisu ten nejznámější.

Mascarpone je sýr s dlouhou historií. Původně se začal vyrábět v oblasti mezi Crema a Lodi. Dnes je součástí italského gastro průmyslu a produkuje se po celé Itálii. Sýr je čistě bílý, lehce roztíratelný s hustou smetanovou, homogenní strukturou a typickou jemně nasládlou smetanovou chutí.

Mascarpone vzniká sražením husté smetany s něčím kyselým, obvykle s kyselinou citrónovou či octovou nebo citronovou šťávou a následným zpracováním po dobu 5-10 minut při vysoké teplotě 90-95 °C.

Mascarpone v těhotenství

Mascarpone v těhotenstvíMascarpone je pro těhotenství bezpečnou volbou, už z důvodu jeho přípravy, kdy je vyráběno z pasterizované smetany při vysokých teplotách, které ničí veškeré patogenní organizmy, mezi něž patří listerie k těm nejnebezpečnějším.

Výhody získaných bílkovin a vápníku ze smetany jsou vyváženy vysokým obsahem nasycených tuků, kalorií a cukrem v mascarpone – zvláště, pokud se objevuje v dezertech. Proto to s mascarponem nepřehánějte a konzumujte ho v rozumné míře.

Tento sýr je třeba vhodně uskladnit a udržovat v uzavřeném stavu, protože rád přenáší vůně jiných potravin. Stejně jako další měkké sýry se musí i mascarpone do několika dnů od otevření balení spotřebovat, díky jeho náchylnosti na oxidační procesy – žluknutí tuku.

Mascarpone v kuchyni

Jak bylo zmíněno již v úvodu článku, mascarpone si získalo celosvětovou popularitu zejména díky jeho součásti v neméně známém dezertu Tiramisu. V cukrařině má univerzální využití, používá se tam, kde chcete plně nahradit máslo (náplně do dezertů, dortů). Výrobkům dodává krémovou a lahodnou chuť.

Mascarpone nutriční hodnoty

Energie
Kcal
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Mascarpone
1717 410 6 42 2 x x

Ne každý sýr je v těhotenství bezpečný,vyhledejte si další vhodné sýry v článku Sýry v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.