Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Vše podstatné o koření v těhotenství, které ano a které ne

Koření v těhotenství

Koření definujeme jako vše co dodává chuť a vůni připravovaným pokrmům (kůra, kořen, sušené jádro, oddenek, list zeleniny nebo bylinek). V minulosti se za některé platilo zlatem a drahokamy, dnes si ho koupíte takřka za pár korun. Koření se používá nejen k dochucení, ale také k ozdobení, k obarvení a konzervaci potravin. Bez koření by byl gurmánský svět pouze černobílý, bez chutě a bez vůně.

Některé typy koření mají kromě své základní funkce dochucení jídla i podpůrné vlastnosti prospěšné zdraví. Přesto si mnoho hospodyněk i dnes nesprávně myslí, že jídla ochucena kořením (někdy i více) musí být automaticky nevhodné, bez ohledu na to, zda je nebo není žena těhotná. I když je tvrzení nepravdivé, přesto je třeba koření během těhotenství konzumovat s opatrností.

Zatímco některé druhy jsou v těhotenství doporučovány a jsou těhotenství prospěšné, některým je dobré se vyhnout obloukem (bazalka, oregano, skořice, tymián, muškátový oříšek, zázvor a další). Hodně maminek má však na určité koření alergické reakce i bez ohledu na to, zda jsou či nejsou těhotné. V těchto případech můžeme regulérně hovořit o alergii.

Některé z účinků konzumace koření v těhotenství

Konzumace kořeněných jídel během těhotenství má řadu účinků – dobrých i špatných – pro vás i vaše dítě. Kořeněná jídla mohou:

  • Podpořit celkové zdraví

- například koření obsahující kapsaicin (chilli, papriky) má protizánětlivé vlastnosti. Někteří odborníci se domnívají, že kořeněná jídla podporují kardiovaskulární systém a také vaši imunitu

  • Spustit bolest břicha

- kořeněná jídla mohou vyvolat příznaky zánětlivého onemocnění střev u lidí, kterým byla diagnostikována Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida

  • Zvýšit riziko pálení žáhy

- mnoho těhotných žen trpí pálením žáhy (pyrózou) a některé koření může tento stav zhoršit. Pálení žáhy nastává díky hormonálním změnám v těhotenství. Některé hormony uvolňují chlopeň mezi jícnem a žaludkem, což umožňuje žaludečním kyselinám pronikat zpět do jícnu (Zdroj: Babycenter)

  • Rozšířit chutě svého miminka

- to, co jíte v těhotenství vy, ochutnává i vaše dítě. Chutě se ve vaší stravě přenášejí na plod prostřednictvím plodové vody. Již v 15. týdnu jsou chuťové pohárky dítěte plně vytvořeny. Dítko polyká plodovou vodu a pravděpodobně již zprostředkovaně ochutnává vámi konzumovaná jídla. Některé výzkumy ukazují, že to, co jíte, ovlivňuje pozdější preference vašeho dítěte. Konzumace různých příchutí a koření tak může obohatit budoucí gurmánskou fantazii vašeho dítěte

  • Zlepšit trávení konzumovaného jídla

Tento blogový článek obsahuje rozsáhlý seznam druhů koření. Díky odlišným vlastnostem a různé prospěšnosti nebo škodlivosti účinků jednotlivých druhů koření v těhotenství popisujeme každé koření zvlášť.

Anýz Bazalka Fenykl Hřebíček Chilli Kari Kmín Koriandr Kurkuma Majoránka Skořice Tymián
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.

Vše podstatné o koření v těhotenství, které ano a které ne - 1740710 - Koření v těhotenství

Koření v těhotenství