Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Tavený sýr v těhotenství

Tavený sýr patří mezi oblíbený typ potraviny, po které každá hospodyňka kdykoliv sáhne do ledničky, aby rychle vykouzlila chutnou snídani nebo přichystala svačinu dětem. Tavený sýr najdeme na regálech každého obchodu.
Tavený sýr v těhotenstvíMá širokou škálu konzistence od zcela roztíratelné až po poloměkkou. Záleží na obsahu sušiny a tuku v taveňáku.

Výhodou tavených sýrů je jejich spektrum chutí (chutnají po zpracovaném typu tvrdého sýru) a vyrábí se v mnoha příchutích. Z těch nejznámějších jmenujme: tavený sýr se šunkou, s bylinkami, s pažitkou, s paprikou, s uzeným sýrem nebo se žampiony. Jasným benefitem tavených sýrů je jejich trvanlivost až několik měsíců nebo zmiňované rychlé použití.

Jak probíhá výroba tavených sýrů?

Tavené sýry se nevyrábí přímo z mléka – jde o mylnou představu Vyrábí se z tvrdých sýrů. V mlékárnách tak mohou využít technologických zbytků (odřezků, přebytků), případně tvrdých sýrů, které neprošly kontrolou tvaru, vzhledu, nebo těch, které nemají stanovený obsah sušiny. Posléze se přidává máslo, tvaroh nebo syrovátka. K podstatné součásti výroby tavených sýrů patří přidavek tavících solí. Jde o citráty nebo fosforečnany. Vše se po určenou dobu a při teplotě okolo 90 – 100 °C ohřívá.

Takto zpracovaný  tavený sýr se ještě za tepla formuje do plastových misek, jednotlivých kousků jaké známe nebo do velkých gastro balení.

Tavený sýr v těhotenství

díky způsobu zpracování - termizaci a složení (průmyslově se u nás vyrábí v zásadě z kravského mléka) patří mezi bezpečnou potravinu pro ženy v jiném stavu. O taveném sýru panují i v dnešní době zastaralé a mylné představy mezi které patří:

- tavící soli pomáhají odvápňovat kosti

  • citrany mají velmi malou schopnost výměny vápenatých iontů, posouvají však hodnotu pH a příznivě ovlivňují chuť.
  • polyfosforečnany se naopak vyznačují vysokou schopností výměny iontů a dokážou prodloužit trvanlivost výrobku, což je další významný benefit pro spotřebitele. Fosforečnany vykazují silný krémovací efekt - žádoucí efekt zejména u roztíratelných tavených sýrů.

- vápník z tavených sýrů je pro tělo méně využitelný

  • biologická využitelnost vápníku pocházejícího z tavených sýrů je sice mírně nižší než u mléka a fermentovaných mléčných výrobků, avšak stále je významně vyšší než například u rostlinných zdrojů. (Zdroj: www.agropress.cz)

Tavené sýry v kuchyni

najdeme na každém kroku. Nacházejí uplatnění nejen při asi nejběžnějším využití, tedy namazání přímo na chléb nebo pečivo, ale jsou nedílnou součástí mnoha receptů ve studené kuchyni – zejména různých pomazánek a předkrmů.

 Tavené sýry nutriční hodnoty

Energie
Kcal
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Madetka tavený smetanový sýr 45% Madeta
968 231 14 19 2 x x
 Président Ementál tavený sýr
1084 259 8 23 4 x x
 Apetito linie tavený sýr
 687 164  12 10 6 x 0

Další zajímavosti ze světa sýrů přinášíme pro těhotné maminky v článku Sýry v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.