Tavený sýr patří mezi oblíbený typ potraviny, po které každá hospodyňka kdykoliv sáhne do ledničky, aby rychle vykouzlila chutnou snídani nebo přichystala svačinu dětem. Tavený sýr najdeme na regálech každého obchodu.
Má širokou škálu konzistence od zcela roztíratelné až po poloměkkou. Záleží na obsahu sušiny a tuku v taveňáku.
Výhodou tavených sýrů je jejich spektrum chutí (chutnají po zpracovaném typu tvrdého sýru) a vyrábí se v mnoha příchutích. Z těch nejznámějších jmenujme: tavený sýr se šunkou, s bylinkami, s pažitkou, s paprikou, s uzeným sýrem nebo se žampiony. Jasným benefitem tavených sýrů je jejich trvanlivost až několik měsíců nebo zmiňované rychlé použití.
Jak probíhá výroba tavených sýrů?
Tavené sýry se nevyrábí přímo z mléka – jde o mylnou představu Vyrábí se z tvrdých sýrů. V mlékárnách tak mohou využít technologických zbytků (odřezků, přebytků), případně tvrdých sýrů, které neprošly kontrolou tvaru, vzhledu, nebo těch, které nemají stanovený obsah sušiny. Posléze se přidává máslo, tvaroh nebo syrovátka. K podstatné součásti výroby tavených sýrů patří přidavek tavících solí. Jde o citráty nebo fosforečnany. Vše se po určenou dobu a při teplotě okolo 90 – 100 °C ohřívá.
Takto zpracovaný tavený sýr se ještě za tepla formuje do plastových misek, jednotlivých kousků jaké známe nebo do velkých gastro balení.
díky způsobu zpracování - termizaci a složení (průmyslově se u nás vyrábí v zásadě z kravského mléka) patří mezi bezpečnou potravinu pro ženy v jiném stavu. O taveném sýru panují i v dnešní době zastaralé a mylné představy mezi které patří:
- tavící soli pomáhají odvápňovat kosti
- vápník z tavených sýrů je pro tělo méně využitelný
Tavené sýry v kuchyni
najdeme na každém kroku. Nacházejí uplatnění nejen při asi nejběžnějším využití, tedy namazání přímo na chléb nebo pečivo, ale jsou nedílnou součástí mnoha receptů ve studené kuchyni – zejména různých pomazánek a předkrmů.
Tavené sýry nutriční hodnoty |
Energie |
Kcal |
Bílkoviny |
Tuky |
Sacharidy |
Cholesterol |
Vláknina |
Surovina (100g) | (kJ) | (g) | (g) | (g) | (mg) | (g) | |
Madetka tavený smetanový sýr 45% Madeta |
968 | 231 | 14 | 19 | 2 | x | x |
Président Ementál tavený sýr |
1084 | 259 | 8 | 23 | 4 | x | x |
Apetito linie tavený sýr |
687 | 164 | 12 | 10 | 6 | x | 0 |
Další zajímavosti ze světa sýrů přinášíme pro těhotné maminky v článku Sýry v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.