Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Lučina v těhotenství

Lučina se řadí do skupiny čerstvých sýrů, kde naleznete také oblíbený sýr Cottage, Ricottu, Mascarpone nebo Mozzarellu. Má typickou sněhově-bílou barvu, jemnou konzistenci a vyváženou slanost. Jde o ryze český produkt s počáteční výrobou v Povltavských mlékárnách (1981). Dnes se produkuje v mnoha modifikacích na Vysočině v Hesově.

Lučina v těhotenství

Jde o jeden z nejpřírodnějších sýrů vyrobených pouze z kravského mléka, smetany, mlékárenských kultur a špetky soli. Lučina je termizovaná (technologická tepelná úprava produktu) a je vhodná pro přípravu jídel v těhotenství. Ta v kostce má 30denní trvanlivost a v plastovém balení ještě o 15 dní delší.

Lučina v těhotenstvíVšeobecně čerstvé mléčné výrobky bez konzervantů a dalších přísad jsou pro vaše zdraví a vývoj plodu prospěšné. Lučina obsahuje kvalitní bílkoviny, důležité pro rozvoj svalové hmoty. Obsahuje také velké množství minerálních látek, zejména vápníku, důležitého pro tvrobu kostí a zubů. Jde o tučný sýr, proto pozor s přejídáním. Měly by se mu vyhýbat osoby s intolerancí na laktózu (mléčný cukr).

Lučina se konzumuje buď přímo – rovnou na čerstvý chléb a pečivo (doporučujeme cereální) nebo je součástí mnoha chutných pokrmů.  Dobře se s ní vaří polévky, smaží i peče. Své nezastupitelné místo má i ve studené kuchyni při přípravě mnoha druhů lahodných pomazánek.

 Lučina nutriční hodnoty

Energie
Kcal
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Lučina čerstvá
1129 270 7 26 3 x 0
 Lučina Linie
784 187 7 16 4 x 0
 Lučina originální
 1280 306  8 30 2 x 0

Další bezpečné sýry, které můžete konzumovat v těhotenství najdete v článku: Sýry v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře