Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Olomoucké tvarůžky v těhotenství

Kdo zná typicky český sýr, který je cítit už z daleka? Kdo ještě netuší o který jde, tak přidáme nápovědu: Olomouc. Ano, řeč bude o olomouckých tvarůžcích, jinak zvaným syrečky.

Tvarůžky nebo syrečky, jak je to správně?

Pod různými názvy si každý představí stejný, zrající sýr charakteristické chuti a vůně. Rozdíl v užívání názvů nám jasně ukazuje mapa ČR. Na Moravě jde o tvarůžky a v Čechách o syrečky. Počátek výroby na Hané se datuje až do 15. století. Originální tvarůžky se vyrábí v Lošticích již od roku 1876. Jde tedy tak trochu o národní poklad.

Jsou olomoucké tvarůžky v těhotenství bezpečným jídlem?

Ano, syrečky si v těhotenství můžete občas dopřát, nemělo by se to s nimi však přehánět (poměrně vysoký obsah soli až 5%). Z hlediska mikrobiologického může ojediněle dojít k růstu škodlivých baktérií na povrchu, avšak to je spíše otázkou správného skladování, které má být v chladu o teplotě v rozmezí 4–8 °C. Při tepelném zpracování (smažení, zapékání do pokrmů) jsou pro těhotné matky zcela bez obav.

Samotný produkt je bezpečý, vyroben z pasterizovaného tvarohu, při zachování vysokých hygienických standardů při výrobě, zrání a balení. Pasterizace hubí veškeré patogenní organizmy, včetně obávaných bakterií Listeria monocytogenes, které způsobují onemocnění listeriózu. Těhotné ženy jsou až 20ti násobně náchylnější k tomuto onemocnění, než ženy, které nejsou gravidní, proto je dobré dodržovat veškeré zásady správného stravování v těhotenství.

Charakteristika syrečků

Jde o silně aromatický, zrající sýr s nezaměnitelnou, lahodnou chutí, stejně tak i s typickou vůní, který je u někoho až zápachem :-). Olomoucké tvarůžky mají svůj ikonický tvar kroužků nebo tyčinek se zlatožlutým, mazlavým povrchem a poloměkkou až měkkou konzistencí s jantarovou barvou na řezu. K výrobě nejsou použity žádné stabilizátory, umělé konzervanty ani tepelné zpracování, pouze zmiňovaný pasterizovaný netučný tvaroh, sůl, regulátor kyselosti a šlechtěné mlékárenské kultury bakterií. Pozor na to, že tvarůžky obsahují alergen – kravské mléko, ze kterého je tvaroh vyroben.

Mají vysokou nutriční hodnotu, a jsou vhodné k zařazení do dietního programu díky vysokému obsahu živočišných bílkovin a nízkému podílu tuku. Obsahují vysoké množství vápníku, který je pro ženy v těhotenství důležitou stavební látkou. Jak uvádí výrobce, jsou také vhodné pro bezlepkovou dietu. Pozor, tvarůžky jsou poměrně slané (5% obsahu). Pozor by si tedy měli dát všichni, které trápí vysoký cholesterol nebo mají potíže s ledvinami.

Nejběžněji se jedí tvarůžky samostatně s čerstvým chlebem. Dobré jsou také smažené nebo nakládané. Přichystáte si z nich rovněž výtečnou pomazánku nebo poslouží jako výtečný komponent ve studené kuchyni.

 Tvarůžky nutriční hodnoty

Energie
Kcal
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Olomoucké tvarůžky
530 127 28 0,5 3 0 0

Informace o vhodnosti konzumace dalších sýrů v těhotenství naleznete zde: Sýry v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.