Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Mozzarella v těhotenství

Mozzarella je jemný, čerstvý, sněhobílý sýr balený v sáčku, obsahující také syrovátku. Mozzarella je původem z Itálie (z oblasti Campania) a výrobek je v originálu vyráběn z buvolího mléka (Mozzarella di Bufala Campana DOP) . Název vznikl ze slova mozzare – odříznout, sýr je totiž formován nožem. Vyrábí se v různých tvarech a velikostech, obvykle ve tvaru třešní (ciliegine), mini kuliček (perline) nebo bochánků (bocconcini).

Mozarella v těhotenstvíMozzarella v těhotenství neuškodí?

Nemusíte se ničeho bát, protože se dnes tento sýr běžně vyrábí z pasterizovaného kravského mléka (Fior di latte) a je tudíž pro těhotnou ženu bezpečný. Pozor snad dejte jen při toulkách Itálií, kde můžete narazit na lokální distributory a farmy, které nabízí mozzarellu z mléka nepasterizovaného.

Tento sýr má nižší obsah kalorií, obsahuje hodně vápníku a živočišných bílkovin pro těhotenství nezbytných. Je skvělým zdrojem fosforu a vitamínu B12. Mozzarella je vhodná pro lidi s nemocnými ledvinami a játry a díky nízkému obsahu sodíku a soli také pro lidi s vysokým tlakem.

Mozzarella nachází uplatnění ve studené kuchyni, nejčastěji v kombinaci s různou zeleninou (saláty), ale i v kuchyni teplé. Přidává se do těstovin, na pizzu nebo do lazagní.

Něco z historie mozzarelly

Zdroje nám říkají, že mozzarella se již vyskytovala ve 12. století. Ve skutečnosti se mluví o buvolím sýru zvaném „plodina“ nabízeném poutníkům, kteří každoročně jezdili do kláštera San Lorenzo v Capua. Volba nebyla diktována hledáním konkrétního chutného receptu: šlo pouze o uchování mléka, což bylo v té době velmi obtížné. Jeho přeměna na sýr prodlužovala dobu, po kterou bylo možné jídlo zkonzumovat.

Konkrétní název „mozzarella“ se objevuje v roce 1570 v knize papežského kuchaře Bartolomea Scappiho. Popularita tohoto sýra rostla exponenciálně až do roku 1700, kdy byl založen "buvolí registr". V bourbonském období umožnila výstavba železnic vyvážet mozzarellu po celé Itálii. Označení „buvolí mozzarella“ se nakonec objevilo až v roce 1942: dříve ve skutečnosti mozzarella z kravského mléka neexistovala a říkalo se jí fior di latte. (Zdroj: www.labussolanews.it)

 Mozzarella nutriční hodnoty

Energie
Kcal
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Mozzarella
1176 281 19 22 2 0,08 0
 Mozzarella di bufala campana DOP 1143 273 14 23 1 x 0

Další zajímavé informace se dovíte v článku Sýry v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře