Historie českého sýru Hermelín se začíná psát před 100 lety v období 1. světové války, kdy se k nám ze země sýrů - Francie dostává populární delikatesa Camembert. Jde o měkký zrající sýr s bílou, ušlechtilou plísní na povrchu.
Nápadu ho vyrábět u nás se chytá hesovská mlékárna Pribina na Přibyslavsku. Odtamtud nám v roce 1923 vychází první sýry tohoto typu s názvem Přibyslavský camembert.
V roce 1946 tento labužnický sýr prochází technologickou úpravou. Začíná se používat pasterizované mléko a jiný typ plísně, který vytváří typickou, krémově lahodnou chuť a nezaměnitelné žampiónové aroma. Takto upravenému camembertu dávají jméno Hermelín. I když je Hermelín pouze jeden (patentovaná značka), přesto za desetiletí název zdomácněl a dnes skoro všem zrajícím sýrům s bílou plísní na povrchu obecně říkáme hermelín.
Máme špatnou zprávu pro všechny těhotné milovnice tohoto vyhlášeného sýru. Hermelín v těhotenství patří mezi zakázané, respektive nedoporučované potraviny. A to i přesto, že je vyráběn z pasterizovaného mléka, které je po mikrobiologické stránce v pořádku.
mohou způsobit problémy plodu těhotné matky. Měkké sýry s plísňovým povrchem typu Hermelín, Brie nebo již zmiňovaný Camembert mají totiž mnohem vyšší vlhkost, než třeba tvrdé sýry a usnadňují tak výskyt a růst patogenních organizmů (Listeria monocytogenes), způsobujících nemoc zvanou listerióza.
Jako těhotná matka máte mnohonásobně vyšší možnost nakazit se touto nemocí díky hormonálním změnám probíhajícím ve vašem těle. Tyto změny vaši přirozenou imunitu oslabují. Příznaky listeriózy zahrnují vysokou teplotu nad 38 oC, zvracení, zimnici a průjem. Nemoc může v nejhorších případech způsobit vážné komplikace v průběhu těhotenství v podobě případného potratu nebo narození mrtvého dítěte. Plísňový sýr vám tak za konzumaci nestojí, leda tak, že by byl tepelně upravený...
Ten bez obav jíst můžete. Jde o skvělou zprávu všem těhotným maminkám, které si tuto lahůdku při grilovačce nedovedou prostě odpustit. Je potřeba se ujistiit, že byl sýr po dostatečnou dobu grilován a je zcela propečen. Bakterie listerie pak nemají šanci a díky tepelné úpravě se v hermelínu zničí.
je obdobou grilovaného nebo třeba toho pečeného v troubě. Vždy jde o tepelně upravený hermelín a je vhodnou potravinou pro těhotné za podmínky, že teplota vně sýra dosáhla alespoň teploty 74° C (ta bezpečně případné patogenní organizmy usmrcuje).
Byť jde o velmi častou a vyhledávanou gurmánskou úpravu hermelínu, berte v potaz, že jde stále o variantu konzumace bez dodatečné, tepelné úpravy, která je pro období těhotenství nebezpečná. Také kalorie přijaté navíc v podobě přídatnému oleje použitého pro nakládání hermelínu nejsou pro vás tím pravým „ořechovým“.
Hermelín nutriční hodnoty |
Energie |
Kcal |
Bílkoviny |
Tuky |
Sacharidy |
Cholesterol |
Vláknina |
Surovina (100g) | (kJ) | (g) | (g) | (g) | (mg) | (g) | |
Hermelín originál Král sýrů |
1376 | 329 | 18 | 28 | 2 | 0,1 | 0 |
Hermelín grilovaný |
1234 | 295 | 21 | 23 | 2 | x | 0 |
Hermelín smažený |
1784 | 426 | 15 | 33 | 17 | x | 0,75 |
Hermelín nakládaný |
1249 | 298 | 23 | 22 | 1 | x | 0 |
Camembert Président |
1476 | 353 | 17 | 32 | 0,2 | x | 0 |
Máme pro vás informace o dalších sýrech a jejich konzumaci v těhotenství. Přejděte na článek Sýry v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.