Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Cottage v těhotenství

Cottage (čti kotydž – slovo pochází z francouzštiny) je druh tvarohu, respektive tvarohového sýru. I když v anglickém překladu znamenaná slovo cottage stejný výraz – tvaroh, nejedná se o shodný typ sýru.

Cottage se od tvarohu liší nejen svým technologickým postupem výroby a vlastnostmi, ale především jinou chutí. Vyrábí se formou vysušení a sráží se účinky enzymů přítomných v syřidle. Díky tomu v sýru zůstává syrovátka – žluto-zelená tekutina, která obsahuje velké množství lehce stravitelných bílkovin.

Ve výrobě je surovina omývána, aby se zbavila kyselosti, proto má sýr cottage jemnou, nasládlou chuť. Vyrábí se z různě tučných kravských mlék a najdete ho v regálech obchodů nejen s různým obsahem tuku, ale i v různých chutích. Kromě nedochuceného, se tak setkáte s Cottage s pažitkou, jahodami nebo borůvkami.

Cottage v těhotenství, je vhodné?

Cottage v těhotenstvíAno, cottage se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka a patří do skupiny přírodních, nezrajících sýrů a je bezpečnou potravinou pro stravování po celou dobu těhotenství.

Cottage obsahuje:

  • vysoký obsah dobře stravitelných bílkovin
  • pestrou paletu vitamínů skupiny B (B1, B2, B6 a B12) a vitamínů A, C a E
  • důležité stavební minerální látky: vápník, fosfor nebo draslík.

Cottage je velmi dietní produkt, který přesto velmi dobře zasytí. Je doporučován pro hubnutí i pro budování svalstva a díky své nutriční hodnotě je oblíbený mezi fitness sportovci. Má pozitivní účinky na trávící trakt, podporuje činnost ledvin a napomáhá dobrému metabolizmu těla. Pozor by si však měly dát ženy s intolerancí na mléčný cukr laktózu, který cottage obsahuje.

Cottage v těhotenském jídelníčku

skvěle doplňuje stávající pestrou stravu těhotné maminky. Konzumuje se často samotný nebo ochucený ovocem či bylinkami. Cottage je možné použít do zdravějších forem dresingů, lehkých pomazánek nebo do sladkých pokrmů (palačinky, cheesecake, tiramisu).

Dobře se zapéká třeba s bramborami, můžete ho dát jako náhradu za tvaroh do buchet nebo závinu. V mnoha možnostech cottagem nahradíte kalorickou a ne moc zdravou majonézu v salátech. Rovněž se používá pro zjemnění zeleninových polévek. Přírodní cottage není jen obyčejný sýr v kelímku, ale je sýrem mnoha tváří.

 Cottage nutriční hodnoty

Energie
Kcal
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Cottage
455 109 11 6 3 x x
 Cottage s pažitkou
497 119 11 7 3 x x
 Cottage s jahodami
 494 118  9 4 12 x x

Skvělé tipy na bezpečné sýry v těhotenství najdete zde: Sýry v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.