Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Plísňové sýry v těhotenství

Plísňové sýry v těhotenstvíMáme je rádi, protože jsou nejen zdravé, ale především velmi chutné. Bavíme se o sýrech s plísní na povrchu a s plísní uvnitř sýru. Zrají běžně od 2 týdnů až po 6 měsíců a platí to, že čím starší, tím chutnější. Samozřejmě pozor vždy na doporučené datum spotřeby nebo na datum trvanlivosti. Tyto sýry mají dle druhu různý obsah tuku, všeobecně však o nich můžeme říct, že jsou tučnější. A čím tučnější sýr, tím plnější a lahodnější chuť.

Mezi plísňové sýry s ušlechtilou bílou plísňovou kulturou na povrchu (Penicilinum camemberti) například patří: český Hermelín, Kamadet, francouzský Camembert a Brie, slovenský Encián a Plesnivec.

Druhou částí této skupiny tvoří sýry s ušlechtilou modrou plísní uvnitř (Penicilinum roqueforti). Klasickými příklady jsou: česká Niva, Vltavín a Ceasar bleu, italská gorgonzola nebo francouzský roquefort.

Plísňové sýry v těhotenství

nejsou ke konzumaci napřímo vhodné. Proč? Jsou obvykle měkké a obsahují větší množství vody. Díky tomu se vytváří vhodné prostředí k růstu patogenních mikroorganizmů v sýru. Mezi nejnebezpečnější patogenní bakterie patří Listerie. Těhotné ženy jsou k infikaci bakteriemi listerie náchylnější a mohou způsobit zdravotní potíže nejen těhotným matkám, ale mohou vyvolat i potrat nebo porod mrtvého dítěte.

Na druhou stranu je třeba říci, že onemocnění listeriózou není v našich zemích tak časté, spíše ojedinělé i díky vysokým standardům hygieny potravinářských provozů v celé EU.

Tepelně upravené plísňové sýry v těhotenství

Máme však pro každou milovnici těchto sýrů skvělou zprávu. Tepelně upravené plísňové sýry jsou pro těhotenství zcela neškodné a neohrozí vás ani dítě. Důležité je však věnovat jejich přípravě náležitou pozornost. Plísňové sýry musí být dostatečně usmažené, zapečené nebo uvařené. Listerie totiž zabíjí teplota vyšší jak 70 °C.

Vhodnost různých sýrů v těhotenství rozebíráme v tématickém článku: Sýry v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.