Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Koriandr v těhotenství

Koriandr v těhotenstvíKoriandr setý je bylina (latinsky Coriandrum sativum), patřící do čeledi miříkovitých. Je příbuzná kopru, kmínu nebo anýzu. Roste na dlouhých, jemných stoncích, listy se podobají listům petržele. Rostlina běžně dosahuje až jeden metr. V plané podobě se vyskytuje ve Středomoří, jinak je od pradávna pěstována v Egyptě a Indii a patří zaslouženě mezi skupinu nejstarších koření zmiňovaných už ve Starém zákoně.

Využití nalézá celá rostlina, ale obvykle se používají jen sušená semínka a čerstvá nať (listy). K účinným látkám v koriandru patří silice (esenciální oleje) a vitamíny skupiny B a K. Koriandr se využívá nejen jako koření, ale také v bylinných čajích nebo v léčitelství. Obklady z koriandru napomáhají ulehčit revmatickým problémům s klouby.

Koriandr jako koření

Pokud se bavíme o koření, tak semínka koriandru dodávají jídlům charakteristickou vůni a jsou chutným kořením. Mají nasládlou chuť a zahříváním nebo pražením je chuť intenzivnější a štiplavější. Bez koriandru bychom si stěží vystačili v mexické, arabské nebo indické kuchyni. Listy mají trochu jinou, přesto jedinečnou chuť, kterou někteří milují, ale jiní naopak nesnášejí.

Koriandr v těhotenství

je obecně bezpečná a prospěšná zdraví, při běžné konzumaci a spotřebě tohoto koření. Koriandr podporuje trávení a tvorbu žaludečních šťáv, snižuje nadýmání a pocit plnosti.

Ojediněle může mít koriandr vedlejší účinky od rozvoje jaterních problémů až po možné snížení hladiny cukru v krvi. Může vést k citlivosti na slunce, zažívacím problémům nebo různým kožním problémům.

Koriandr použití v kuchyni

Koriandr přidávejte do jídel vždy na konci vaření nebo jen jako čerstvě řezanou nať. Dlouhým vařením totiž ztrácí toto koření svou chuť. Pokud použijete čerstvou nať, kterou jen jídlo dozdobíte, nezapomeňte ji řádně omýt pod tekoucí vodou, abyste ji zbavili případných nečistot a zabránili tak zbytečné kontaminaci pokrmu.

Nať je rovněž vhodná k ochucení grilovaných ryb. Využití se najde nejen při zavařování zeleniny a hub, ale také v uzenářských výrobcích nebo při přípravě hovězího a jehněčího masa. Výtečně se hodí do salsy, majonéz, smetanových zálivek a tvarohových pomazánek.

Koriandr je standardní součástí kořenících směsí, z nichž ty nejznámější jsou indické kari nebo perníkové koření. Semena koriandru jsou součástí ochucovadel ginu.

Seznam vhodného koření v těhotenství naleznete v článku: Koření v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.