Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Tymián v těhotenství

Tymián obecný (Thymus vulgaris), česky nazývaný mateřídouška obecná si v průběhu staletí Tymián v těhotenstvívydobyl místo v kuchyňských policích, lékárničkách a čajových dózách našich domovů.

Původem je tymián z oblastí Středomoří, časem se jeho pěstování rozšířilo do východní a střední Evropy. Pro koření se využívají sušené větvičky s listy a květy, často jemněji drcené.

Léčivé účinky a schopnosti této bylinky zlepšit připravované pokrmy jsou jednoznačné. Třísloviny, které obsahuje, dodávají tymiánu ostřejší vůni a nasládlou chuť podobnou hřebíčku.

Oblibu tohoto koření dokazuje i fakt, že je neodmyslitelnou součástí směsi koření, kterou každý z nás dobře zná. Společně s bazalkou, rozmarýnem, majoránkou, oreganem a často přidávanou saturejkou tvoří tzv. provensálské koření.

Tymián v těhotenství

Rostlina obsahuje éterické oleje včetně látek thymol a karvakrol, které napomáhají k odkašlávání - uvolňují se tak dýchací cesty. Tymián je také oblíben pro své antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Jeho pozitivní vliv na onemocnění dýchacích cest, menstruační potíže nebo záněty močového měchýře a angínu jsou známy.

Za určitých podmínek však může mít tymián negativní účinky pro průběh těhotenství, zejména v jeho první fázi. Zmiňované esenciální oleje z tymiánu pomáhají uvolňovat děložní svaly, takže při zvýšeném užívání mohou vyvolat předčasný porod. Proto se vyvarujte užívání silných extraktů z tymiánu nebo několikatýdenním čajovým kůrám z mateřídoušky.

Dobrá zpráva pro těhotné maminky na závěr: při použití tymiánu jako koření jsou účinné látky v tymiánu přítomny ve velmi malém množství. Proto si s klidným srdcem vaše jídlo tymiánem nebo provensálským kořením můžete dochutit.

Tymián v kuchyni

Je součástí italské, španělské, francouzské nebo řecké kuchyni. Tymián vytváří vyváženou chuť v pokrmech z ryb, drůbeže a zvěřiny, stejně jako v zeleninových polévkách a dušených pokrmech. Své místo nachází v bylinkových máslech, domácích paštikách nebo v sekané a nádivkách. V provensálské směsi se přidává k dochucení pizzy.

Vhodnost konzumace dalších druhů koření popisujeme v článku: Koření v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.