Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Bazalka v těhotenství

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) patří mezi krále koření. Používáte-li bazalku pro dochucení jídla, pak jistě tušíte, proč si své prvenství mezi kořením nárokuje: vůně bazalky nad ostatními bylinami vyčnívá a jen málo koření tak skvěle chutná. Má silnou, specifickou a podmanivou chuť.

Aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých je pěstována už více jak 5000 let. Její původ nalézáme v Indii a v dalších tropických částech Asie. Do Evropy byla importována díky mořeplavcům během 16. století. Dnes jde o běžně pěstovanou, jednoletou bylinu a můžeme ji najít na nejedné zahrádce nebo balkónu. Má sytě zelené listy, jakoby zmačkané a právě o ty nám jde.

Kočárky Jasmine

Bazalku má opravdu každý rád. Jak to však vypadá s používáním bazalky v těhotenství? Téma je často propíráno na fórech a v různých internetových diskusích. Pojďme si proto toto koření rozebrat podrobněji.

Bazalka v těhotenství

Bazalka v těhotenstvíRostlina poskytuje důležité složky, které posilují vaše tělo i tělo vašeho dítěte. Přínos bazalky je tedy nesporný. Bazalka obsahuje:

  • Vitamíny, zejména vitamín A, K posilující nervový a kardiovaskulární systém
  • Minerální látky, zejména železo, vápník, draslík, mangan, fosfor a další, podporující tvorbu krve a kostí
  • Těhotné ženy většinou trpí anémií (chudokrevností) – na to je dobrá právě bazalka, která napomáhá zvyšovat počet červených krvinek a udržovat požadovanou hladinu hemoglobinu v krvi
  • Bazalka obsahuje foláty – látky pomáhající předcházet rizikům prenatálních vad plodu
  • Esenciální oleje, které posilují imunitní systém a mají protizánětlivé a antioxidační účinky

Bazalka skutečně obsahuje esenciální oleje, které mohou v určitém množství způsobit křeče v děloze, které mohou vést k porodu. Součástí těchto esenciálních olejů jsou látky jako kafr nebo estragol, který vyvolává kontrakce dělohyPři běžném příjmu potravy však nelze dosáhnout škodlivé úrovně, která by nežádoucí vlivy vyvolala. K tomu byste museli konzumovat větší množství bazalky každý den a po dobu několika měsíců.

Nic tedy nebrání bazalku zařadit do těhotenského jídelníčku. Sečteno a podtrženo, bazalka v těhotenství při běžné a střídmé konzumaci nepatří mezi nebezpečné druhy koření.

Bazalkové pesto v těhotenství

Často se potře v kuchyni třeba na bagetu, na opečený chléb nebo přimíchá do těstovin bazalkové Bazalkové pesto v těhotenstvípesto. To pravé italské z Janova je vyrobeno z rozemleté bazalky, extra panenského olivového oleje, piniových ořechů, česneku a sýrů Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano a špetky soli. Pokud pesto nekonzumujete v kilogramech, tak si ho v těhotenství můžete dopřát.

Bazalka v kuchyni

Bez bazalky si nedovedeme představit středomořskou kuchyni, respektive zejména tu italskou. Přidává se do těstovin, rajčatových protlaků nebo třeba na pizzu. Obzvláště vynikne v zeleninových pokrmech obsahující zmiňované rajčata. Dobrým příkladem je známý italský zeleninový salát Caprese. Bazalka dovede v kombinaci i s jednoduchými ingrediencemi vykouzlit výjimečnou chuť. Ideální je, pokud máte bazalku dostupnou v čerstvé podobě, chuť i vůně je nejvýraznější. Bazalka se také suší, ale sušené lístky tak ztrácí část svých aromatických a chuťových látek.

Chcete vědět vše o koření, které můžete v těhotenství jíst? Přečtěte si článek Koření v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.