Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Anýz v těhotenství

Těhotenství je obdobím, ve kterém se ženy snaží stravovat co nejlépe z hlediska bezpečnosti potravin, protože jim záleží nejen na svém zdraví, ale především na zdraví svého dítěte.

Mnoho z nich se zajímá o to, zda mohou užívat bylinné přípravky a koření, jakým je například anýz. Anýz je aromatická rostlina (Pimpinella anisum), původem z východního Středomoří a jihozápadní Asie, která se tradičně používá v kuchyni a v lékařství. Dnes se pěstuje ve Španělsku, Itálii, Francii, Řecku, Bulharsku, Turecku, Číně, Egyptu, Mexiku nebo v Indii. Již z výčtu velkého počtu zemí je vidět, že jde o oblíbené koření.

V této souvislosti si ale položme otázku, zda existují rizika spjaté s obdobím konzumace anýzu v těhotenství.

Je bezpečné používat anýz v těhotenství?

Podle amerického národního ústavu pro zdraví (National Institutes of Health) a jeho publikace na webu MedlinePlus, neexistuje v tuto chvíli dostatek důkazů pro potvrzení bezpečnosti anýzu v těhotenství. I přesto, že anýz byl používán již po tisíce let, zůstává jeho účinek na těhotné ženy neznámý. Z tohoto důvodu by měly být těhotné ženy opatrné a konzultovat užívání tohoto koření s odborníkem, jako je například gynekolog či farmaceut.

Jaké jsou potencionální přínosy užívání anýzu v těhotenství?

Anýz mi hned několik přínosů pro těhotné ženy. Podle časopisu Journal of Ayurveda and Integrative Medicine může pomoci s trávením a zmírnit nadýmání, které je pro toto období běžné. Anýz obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé účinky, které mohou napomoci v prevencí vzniku infekcí a snížit rizika vzniku alergií u novorozenců.

Anýz v těhotenstvíJak používat anýz v těhotenství?

Pokud se rozhodnete používat toto koření, měli byste být opatrní a dávkovat ho s mírou. Je důležité se vyhnout užívání přípravků obsahujících koncentrované silice anýzu (anýzový olej) nebo kořenit ve velmi vysokých dávkách.

Pokud máte jakékoli obavy, či se u Vás vyskytnou nežádoucí účinky (alergické reakce sliznic nebo dýchacích cest), konzultujte použití anýzu s odborníkem.

Anýz v kuchyni

Anýz je koření, které se používá na celém světě, najdete ho v evropské, asijské a středovýchodní kuchyni. Jeho výrazné, aromatické vlastnosti dodávají jídlům svou charakteristickou chuť a vůni.

V kuchyni se anýz používá ve formě celých semínek nebo drcený najemno. Najdete ho v cukroví (tradiční anýzové sušenky), jako přísadu ve sladkých a slaných jídlech (omáčky, polévky, masa, zelenina a ryby).

V kuchyni se anýz často kombinuje s jinými kořením, jakým je skořice, hřebíček, kardamom nebo zázvor k dosažení rozmanitých a nevšedních chutí.

Zajímá Vás i další koření a jeho užívání v těhotenství? Čtěte náš článek Koření v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.