Sledě patří mezi nejčetnější ryby na celém světě. Žijí v obrovských, mnohamilionových hejnech. Tato tučná (11,1% tuku) mořská ryba s velmi chutným, měkkým masem, je zdrojem kvalitních bílkovin, omega 3 mastných kyselin, minerálních látek (draslík, fosfor, sodík, vápník, hořčík, měď) a vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E).
Je běžně k zakoupení, vhodná na grilování a smažení. Nejznámějším zpracováním sledě je však marinování nebo naložení do slaného nebo sladkokyselého nálevu.
Určitě ne. Sledě jsou malé ryby, živící se planktonem a malými korýši, červy apod., tudíž obsahují velmi malou hladinu rtuti v těle.
Rtuť je toxická látka, dostávající se do ekosystému znečišťováním přírody. Má schopnost akumulace v organismu a dál se přirozenou cestou přenášet potravním řetězcem. Ryby jako konečný článek tohoto řetězce obsahují největší množství sloučenin rtuti.
V těhotenství je doporučována konzumace 220–340 gramů ryb týdně, což jsou cca 2-3 porce. Sleď má mít v jídelníčku pro těhotné určitě své místo. Odborníci ale nedoporučují jíst ryby uzené studeným kouřem, ryby syrové nebo nedovařené. V takto připravené stravě hrozí případné nebezpečí nákazy salmonelózou, listeriózou nebo parazitárním onemocněním, které může ohrozit nejen vás, ale i vaše nenarozené dítko.
Zakázané ovoce chutná nejvíce...
Toto pořekadlo platí v těhotenství i u ryb. Těhotenské chutě dělají své. Určitě jste i vy dostala někdy neodolatelnou chuť na kyselé zavináče, slané matjesy nebo pepřenky. Všechny vyjmenované pochoutky jsou dělány z marinovaných sleďů.
nejsou pro těhotnou matku vysloveně nebezpečným jídlem, riziko nákazy je minimální. Po otevření hned zavináč zkonzumujte. Zavináč je syrová sleďová fileta, které se marinuje 3-4 dny v láku (voda, kvasný ocet, konzervant) a následně se do každého plátku sledě zavine marinovaná cibule, sterilované zelí, okurky a mrkev.
se také průmyslově vyrábí z marinovaných sleďů (podobně jako zavináč). Jeho konzumace se výslovně nezakazuje, ale určitě sledujte složení výrobku, jeho skladování a rychlou spotřebu po otevření. Rybí salát v majonéze je zcela méně vhodný (má mnoho tzv. dutých kalorií) než rybí salát v jogurtu.
Konzumace není nebezpečná, riziko nákazy je velmi nízké, ale matjesy nejsou v těhotenství vhodným pokrmem. Obsahují vysoké množství soli a mají tzv. „duté kalorie“ díky velkému množství oleje. Matjesy jsou po otevření určeny k následné konzumaci. Opět se jedná o syrové sleďové filety. Marinují se 4-5 dnů ve slaném láku (voda, sůl, zrací přípravek obsahující kyselinu citronovou, dextrózu a glutaman, konzervant). Po této době se přidá marinovaná cibule s paprikou a následně se obsah zalije řepkovým olejem.
Sledě jsou v globálním měřítku zřejmě nejzpracovávanější rybou. Dalšími výrobky ze sleďů jsou pečenáče a další druhy rybích salátů zpracovávaných v různých chutích.
Sledě nutriční hodnoty
|
Energie |
Kcal |
Bílkoviny |
Tuky |
Sacharidy |
Cholesterol |
Vláknina |
Surovina (100g) | (kJ) | (g) | (g) | (g) | (mg) | (g) | |
Zavináče v sladkokyselém nálevu |
343 | 82 | 13 | 3 | 1 | x | 0,2 |
Kořeněné matjesy v oleji |
1740 | 416 | 12 | 44 | 0,8 |
x | 0,1 |
Rybí pepřenky v oleji |
1100 | 263 | 9 | 27 | 2 | x | 0 |
Tématický článek o rybách v těhotenství Zde
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.