Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Korbáčiky v těhotenství

Korbáčiky jsou velmi vyhledávanou potravinou pocházející ze Slovenska. Vyrábí se pařením hrudkového sýru dělaného z kravského mléka. Původně se vyráběly ručně stáčené a následně splétané do copů. Místo prvotního vzniku výroby tohoto ikonického sýru se uvádí oblast Oravy.

Jde o bílý až nažloutlý sýr jemně kyselkavé a slané chuti, tvarované buď do zmiňovaných korbáčků (česky pomlázek) nebo se expedují ve formě tzv. nití (podlouhlé provázky sýru). Kromě těch přírodních se vyrábí i korbáčiky uzené na dubovém dřevu.

Zajímavostí je fakt, že se Oravský korbáčik a Zázrivský korbáčik dostal v roce 2011 do Registru chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení EU.

Vhodnost korbáčiků v těhotenství

Díky výrobě z pasterizovaného mléka nejde o rizikovou potravinu pro těhotné ženy. Nedoporučuje se však jejich přílišná nebo velmi častá konzumace pro vyšší obsah soli (3-5%). Jí se přímo a jsou součástí různých druhů oslav.

Běžné složení: hrudkový sýr mlékárenský (pasterizované kravské mléko, mlékárenská kultura, syřidlo), jedlá sůl nejvýše 5%. Sušina min. 45%, tuk v sušině min. 25%.

Korbáčiky nutriční hodnoty

Energie
Kcal
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Zázrivské korbáčiky neuzené
1083 259 24 17 3 x 0
 Bánovecké korbáčiky uzené
 1214 290
 24  21  2

Zajímáte se o další sýry a vhodnosti konzumace v těhotenství? Klikněte na náš článek: Sýry v těhotenství 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.