Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Chilli v těhotenství

Jakmile zjistíte, že jste těhotná, velmi brzy se začnete zajímat o to jak a co jíte. Důvod je jasný, začnete se obávat nejen o vaše zdraví, ale zejména o zdraví budoucího potomka. Velká část populace má ráda ostrá, kořeněná jídla. Pálivou chuť milují i ženy.

Chilli v těhotenstvíPálivé jídlo v těhotenství

Pro jednu z nejpálivějších chutí používáme v kuchyni chilli, ve formě sušeného a mletého koření nebo jako čerstvou ingredienci chilli papričky. Jde o křovité, samosprašné rostliny, které mají malé papričky (zvané také feferonky) s velmi výraznou vůní a velkým množství pálivé látky zvané kapsaicin – přírodní alkaloid, který vyvolává extrémně pálivou reakci s jakoukoliv lidskou tkání.  

Chilli papričky pro ostré jídlo pěstovali již indiánské kmeny dlouho před objevením Ameriky (6 tisíc let před naším letopočtem). Po objevení Ameriky byl tento produkt v podobě koření dovážen zejména portugalskými a španělskými kupci do Evropy, kde se i díky tomu, že čili nahrazovalo tehdy drahý a málo dostupný černý pepř rychle rozšířilo do celého světa.

V současnosti se pěstuje v rozmanitých odrůdách takřka po celém světě. Pálivost chilli koření se liší v závislosti na tom, kde jsou chilli papriky pěstovány. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří papričky Chipotle, Jalapeňos, Piri Piri nebo Habanero. Ostré jídlo s chilli si oblíbili ve své kuchyni hlavně Mexičané, Indové nebo Thajci.

Chilli v těhotenství

Dobrá zpráva pro všechny těhotné ženy je ta, že nebylo nikdy dokázáno, že by ostré jídlo, včetně chilli koření poškozovalo zdraví matky nebo ohrožovalo zdravý vývoj dítěte v těle matky. Dá se předpokládat, že pokud jste byla zvyklá konzumovat silně kořeněná jídla před těhotenstvím, tak vám chilli neublíží ani v těhotenství.

Chilli papričky v těhotenstvíV individuálních případech mohou ranní nevolnosti způsobit nechuť k tomuto koření, v pozdějším stádiu těhotenství může přispět čili k poruchám trávení nebo k pálení žáhy.

Chilli obsahuje zejména vitamíny A, C a skupinu vitamínů B. Z minerálů je to draslík, hořčík, mangan a železo. Podporuje trávení jídla. Chilli podstatně zvyšuje pocit sytosti, takže sníte mnohem méně jídla. Zároveň se po konzumaci chilli, feferonů nebo kajenského pepře (směs mnoha druhů chilli papriček) v těle vyplavují endorfiny, způsobující pocity štěstí.

Využití chilli papriček

Nepoužívá se jen při vaření, ale také v kosmetice nebo farmacii. Účinkuje jako přírodní analgetikum (protibolestivě), antiseptikum (ničí baktérie), má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.

Chilli a obecně kapsaicin zrychluje metabolismus těla zvýšením tělesné teploty, srdečního tepu a kyslíku. Tato kombinace tzv. „spaluje tuky“.

Chilli v kuchyni

má poměrně široké využití. Výhodou je to, že se vařením nesnižuje jeho pálivost – takže pozor při dochucování. Chilli dovede ve správném poměru a při použití správných druhů papriček pozvednout téměř každé jídlo na vyšší level. V poslední době se jeho obliba zvýšila díky různým druhům chilli omáček a dipů, které si v různé koncentraci přidáte do vašich oblíbených jídel.

Chcete se dozvědět o dalším koření? Otevřete si článek: Koření v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.