Patříte mezi labužníky a pojídače rybích delikates a specialit? Tak to už jistě víte, že maso candáta patří i dle mínění většiny rybářů k tomu nejchutnějšímu z českých ryb. Maso má bílou až narůžovělou barvu takřka bez zápachu, je šťavnaté a dobře stravitelné. Bonusem candáta je jeho vysoká nutriční hodnota, maximální využitelnost v kuchyni (88-90%) a praktičnost - nemá tolik drobných kostí třeba jako kapr. Je vhodný jako jídlo při dietě. Přesto...
Proč? Candát obecný je totiž dravá ryba, dorůstající do délky až 110 cm, s váhou až 13 kg a dožívající se i více jak 15 let. Jde o kombinace faktorů, které zvyšují riziko kontaminace ryby toxickou rtutí, která je velmi nebezpečná, zejména pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně.
Citujme úryvky z diplomové práce Bc. Zuzany Dobrotové z roku 2011 na téma: Stanovení obsahu rtuti v rybách řeky Dřevnice a jejich přítoků.
„Rtuť má jeden z nejvyšších akumulačních koeficientů. Její organické sloučeniny mají mimořádně velkou schopnost se akumulovat v organismech a dále se přenášet potravním řetězcem. Ryby jako konečný článek potravního řetězce ve vodním prostředí obsahují nejvyšší hladiny rtuti. Stupeň hromadění rtuti ve tkáních ryb je závislý na koncentraci tohoto prvku v daném prostředí a to především v sedimentech, na fyzikálně chemických vlastnostech vody, dále na druhu, věku, hmotnosti ryb a na dalších faktorech. Ryby z větších a hlubších stojatých vod (jezera, údolní nádrže) mívají vyšší obsah rtuti než ryby z tekoucích vod a mělkých rybníků. Souvisí to s vyšší intenzitou methylace rtuti probíhající na dně stojatých vod v anaerobních podmínkách povrchové vrstvy sedimentů. Toxické produkty této methylace vstupují do potravních řetězců a ve zvýšené míře se akumulují v rybách. Nejvyšší hodnoty obsahu celkové rtuti jsou zjišťovány u dravých ryb (štika obecná, bolen dravý, candát obecný, okoun říční, sumec velký), které představují konečný článek potravního řetězce."
I když ryby milujete, odpusťte si v těhotenství jídla vařená z dravých ryb a dopřejte si v těhotenském jídelníčku ryby s nízkou hladinou rtuti. Jmenujme například kapra nebo pstruha a z ryb mořských třeba makrelu, lososa, tuňáka nebo sardinky.
Candát nutriční hodnoty
|
Energie |
Kcal |
Bílkoviny |
Tuky |
Sacharidy |
Cholesterol |
Vláknina |
Surovina (100g) | (kJ) | (g) | (g) | (g) | (mg) | (g) | |
Čerstvý candát |
382 | 91 | 19 | 0,7 | 0 | 35 | 0 |
Pečený candát bez tuku |
527 | 126 | 29 | 1 | 0 | x | 0 |
Informace o vhodnosti konzumace dalších ryb v těhotenství zde: Ryby v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.