Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Tuňák v těhotenství

Mohou jíst těhotné ženy tuňáka?

Tuňák v těhotenstvíAno, konzumace tuňáka v těhotenství se doporučuje, i když je nutnost omezovat jeho množství, dle platných pravidel, o kterých si povíme. Totéž platí, pokud žena kojí nebo dítě plánuje.

Tuňák má vyšší obsah Omega 3 mastných kyselin (DHA a EPA) a živin než většina mořských ryb. Přesto hodně odborníků na výživu doporučuje, aby se těhotné ženy této rybě vyhýbaly kvůli jednomu problému – rtuti. Naše oceány jsou totiž tímto toxinem znečištěné a rtuť, která se v rybách ukládá, je nejvíce nebezpečná právě pro nenarozené děti.

Konzervovaný tuňák, tuňák křídlatý a tuňák žlutoploutvý jsou pro těhotné bezpečnou potravou. Vyhýbejte se však tuňákovi velkookému-větší ryby s delším životem a ryby, které žijí v určitých zeměpisných oblastech nebo jsou dravé, mají tendenci v sobě vyšší hladiny rtuti hromadit.

Je rovněž důležité rozlišovat mezi čerstvým tuňákem a tuňákem konzervovaným. Přestože je v pořádku jíst obojí v rámci doporučených limitů, čerstvý tuňák je pro vás i vaše dítě mnohem výživnější.

Čerstvý tuňák

je tučná ryba, která má skvělé nutriční hodnoty. Je nabitý bílkovinami, vitamíny a minerály, je výborným zdrojem esenciálních omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro vyvíjející se mozek vašeho miminka. Z minerálů lze vyzdvihnout obsah tolik potřebného železa.

Tuňák v konzervě v těhotenství

Konzervovaný tuňák je rovněž vhodný, ale má méně omega 3 mastných kyselin než tuňák čerstvý, díky konzervaci. Pokud se přece jen rozhodnete pro tuňáka z konzervy, poohlédněte se po nějakém bez přidané soli, nejlépe toho ve vlastní šťávě – ten bude pro vás tím nejlepším. lepší. Můžete případně obsah konzervy chvíli proplachovat vodou, abyste snížili obsah soli v rybě na minimum.

Tuňáková pomazánka v těhotenství

je skvělou volbou pro lehkou a osvěžující svačinu. Pomazánku volte spíše na cereální pečivo a chléb, který má vyšší nutriční hodnotu a množství vlákniny. Jídlo můžete osvěžit přidáním cherri rajčátek s lísty hlávkového salátu.

Odborníci doporučují, abyste každý týden nejedli více než následující:

tři středně velké konzervy tuňáka (s odkapanou hmotností 140 g) nebo dva čerstvé steaky z tuňáka (o hmotnosti asi 170 g v syrovém stavu nebo 140 g ve stavu vařeném)

Během těhotenství se doporučuje nejíst více než dvě porce jakéhokoli druhu tučných ryb týdně. Pokud si tedy do svého těhotenského jídelníčku ve stejném týdnu naplánujete chutného lososa, sardinky, makrelu, pstruha nebo sledě, budete muset velikost porce tuňáka přímo úměrně zmenšit.

Vždy se ubezpečte, že je vaše jídlo z tuňáka zcela uvařené. Syrový, uzený nebo dobře nepropečený tuňák není v těhotenství vhodný kvůli riziku infekce listerií, která nestojí za to.

I když je kontaminace rtutí pro těhotné ženy jistým problémem, nedoporučuje se zdržovat konzumace ryb, to včetně tuňáka. Výhody konzumace tuňáka převažují nad riziky. Vy a vaše dítě potřebujete kvalitní bílkoviny, vitamíny B12 a D včetně Omega -3 mastných kyselin.

 Tuňák nutriční hodnoty

Energie
Kcal
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Čerstvý tuňák  660  157  22,1  7,8  0  42  0
 Konzervovaný tuňák v  oleji  830  198  21  12  0  42  0
 Konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě  460  110  21  1  0  42  0

Chcete vědět o tématu více? Klikněte na Ryby v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.