Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Makrela v těhotenství

Makrela v těhotenstvíMohu jíst makrelu v těhotenství?

Ano, makrela je neškodnou potravinou, která se k zařazení do těhotenského jídelníčku vyloženě nabízí a doplní tak nutričně vyváženou stravu v období těhotenství. Dvě porce ryb týdně, včetně jedné porce ryb tučných, jakou je např. makrela, sardinky, sledě nebo losos, jsou považovány za zdravé. Maminkám se doporučuje  jíst cca 230 – 340 gramů ryb týdně, což jsou 2-3 porce hlavního jídla.

Makrela, ale i další druhy ryb v těhotenství se nemají nikdy konzumovat v syrovém stavu (např. sushi) z důvodu hrozby infekce – listeriózy nebo salmonelózy. Listerióza může být nebezpečná pro nenarozené dítě i pro matku, salmonelóza ohrožuje především zdraví rodičky. Měli byste se rovněž vyvarovat i naloženým rybám z důvodu, že jsou nakládány v soli, octu nebo ve velkém množství oleje. Všechny jmenované ingredience nemají pro těhotenství přínos a nejsou zrovna moc zdravé.

I když je makrela dravou rybou (obecně se dravé ryby do jídelníčku těhotných žen nedoporučují z důvodů možného zvýšeného obsahu rtuti v těle dravých ryb), nemusíte se konzumaci vyhýbat. Makrela je totiž poměrně malou dravou rybou.

Je uzená makrela v těhotenství bezpečnou potravinou?

Ano, pokud je makrela uzena minimálně teplým kouřem, kdy dosahuje teplota masa na konci uzení min. 70 °C. Při této teplotě se zničí případné patogeny, které mohou v rybě být. Určitě se vyhněte uzené makrele připravené formou uzení studeným kouřem. Uzenou makrelu si dopřejte, ale ve střídmější formě než tu čerstvou. Přeci jen ta uzená obsahuje vyšší množství soli.

Dobře připravenou makrelu si můžete v těhotenství bez váhání vychutnat. Ať už pečenou, grilovanou, dušenou, vařenou nebo smaženou, i když s tím smažením opatrně, pouze s malým množstvím oleje.

Čím je konzumace makrel v těhotenství přínosem?

Makrela obsahuje vysoké množství kvalitních bílkovin a omega-3 nenasycených mastných kyselin prospěšných zejména v období těhotenství.  Tato ryba má význačný obsah vitamínů B12, B3 a D, obsahuje minerální látky typu: jód, fosfor, selen.

 Makrela nutriční hodnoty

Energie
Kcal
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Čerstvá makrela obecná
809 193 19 13 0,03 65 0
 Grilovaná makrela 900 215 20 15 0 x 0
 Uzená makrela
1088 260 20 20 0 54 0
 Makrela ve vlastní šťávě
701 167 20 10 0 x 0

Podrobnější informace o konzumaci ryb v těhotenství naleznete zde
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.