Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Losos v těhotenství

Mohou jíst těhotné ženy lososa?

Pokud se něčeho v těhotenství žena neustále obává, je to na 100 % její stravování. Jde o pochopitelnou obavu, vezmeme-li v úvahu, že to, co matka sní, se stává automatickým zdrojem výživy ještě nenarozeného miminka. Je tedy namístě se informovat a mít přehled o všem, co můžete jíst a co ne. Avšak strach z konzumace lososa v těhotenství v následných řádcích rychle rozptýlíme.

Losos v těhotenstvíLosos jako super potravina a nutriční bomba

Tato mořská ryba je jednou z nejoblíbenějších potravin. Je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, fungující jako buněčné stavební kameny, které potřebujete nejenom vy, ale také vaše nenarozené dítě. Lososí maso obsahuje dva zástupce Omega 3 mastných kyselin, z nichž každá má jiné funkce.

EPA (eikosapentaenová kyselina) podporuje imunitní systém a zdravé srdce, posilující odolnost vůči stresu. Těhotné a kojící matky těží určitě i z DHA (dokosahexaenová kyselina), která podporuje centrální nervový systém, zrak a mozek. Nedávná studie zjistila, že konzumace potravin s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin může zabránit předčasným porodům.

Pochutnáním si na lososovi poskytnete svému organizmu 480–960 % doporučeného týdenního množství EPA/DHA v jedné porci týdně. Díky tomu mohou těhotné a kojící matky pomoci vývoji mozku svých dětí a budovat tak jejich maximální potenciál. DHA je také důležitá pro správný vývoj zraku. Studie z Child and Family Research Institute zjistila, že děti maminek, které měly nedostatek DHA, nebyly v očních testech tak dobré jako děti rodiček, které měly dostatečný příjem této kyseliny.

Maso z lososa je skvělým zdrojem vitamínu B12, ten pomáhá vytvářet důležitou aminokyselinu DNA v těle a udržuje krev s nervovými buňkami v kondici.

Losos má v sobě i dostatek přírodního vitamínu D – kterého má mnoho maminek v těle nedostatek. Z minerálních látek je tato ryba přínosná pro svůj obsah selenu a draslíku.

Uzený losos v těhotenstvíSečteno a podtrženo-konzumace lososa v těhotenství se doporučuje a je za předpokladu jistých vyvarování se zcela bezpečná.

V jaké podobě a kolik této ryby si může dopřát těhotná matka?

Losos chutná neuvěřitelně skvěle, je výživný a všestranně gastronomicky využitelný. Existuje opravdu velké množství receptů, podle kterých si tuto mořskou rybu chutně připravíte. Těhotnými ženami je losos obzvláště vyhledávaný i z důvodu jedné z nejnižších hodnot obsahu rtuti v těle ze všech druhů konzumovaných ryb. Držte se však dál od této potraviny, pokud se u vás po rybím jídle projevuje alergická reakce.

Pro gravidní ženy nebo kojící matky se doporučuje jíst množství 220–340 gramů lososa  týdně (maso váženo v syrovém stavu).

Syrový losos v těhotenství

není pro konzumaci vhodný a nedoporučuje se. Syrové, tepelně neupravené maso může být zdrojem patogenních bakterií, které způsobují infekce zažívacího traktu. A nezapomeňte, že v době těhotenství musíte myslet za dva! Proto si na tatarák z lososa radši nechte zajít chuť. Nestojí vám za to případné problémy. Rovněž se nedoporučuje konzumace lososa v sušené podobě – hrozí obdobná komplikace.

Uzený losos v těhotenství

Losos uzený kouřem má v zásadě neprůhledné maso. Za bezpečně vyuzeného lososa, vhodného jako jídlo pro těhotné, lze pokládat pouze takový pokrm, který prošel po určitou dobu teplotou uzení minimálně 71° C. V případě, že je ryba po této úpravě stále průsvitná nebo z ní teče šťáva, není pro vás tím pravým, ořechovým a takovému jídlu se raději vyhněte. Proces uzení však znamená, že má vyuzený losos vysoký obsah soli/sodíku, proto ho jezte s mírou. Průměrná porce uzeného lososa pro vás bude cca 50-60 gramů.

Naštěstí existuje mnoho výtečných receptů z lososa, které mohou těhotné ženy se zárukou sníst. Patří mezi ně:

Losos na grilu

nebo pečený v troubě je zaručenou a zdravou mňamkou. Pro ještě zdravější volbu připravíte lososa bez kůže. Vyvarujte se vaření rybího masa s příliš velkým množstvím koření a soli. Nadměrné množství těchto přísad neprospívá vývoji plodu v těle matky ani vám.

Konzervovaný losos

ve vlastní šťávě nebo v oleji je také správnou volbou, na druhou stranu má tato strava nižší obsah Omega 3 mastných kyselin díky procesu sterilizace při výrobě.

Závěrem doporučujeme koupi ryb z ověřených zdrojů. Preferujte specializované prodejny, nakupujte ve vakuovém balení. Dejte přednost chlazeným rybám před těmi mraženými. Rozmražené ryby znovu nezamrazujte. Před návštěvou restaurace si ověřte její recenze, preferujte opět specializované rybí restaurace. Pozor na konzumaci ryb stánkového charakteru na ulicích v zahraničních destinacích (Asie, Afrika, Latinská Amerika).

Losos je kvalitní a chutnou rybou, která by měla být rozhodně součástí vašeho zdravého těhotenského jídelníčku, s předpokladem. že ryby milujete.

 Losos nutriční hodnoty

Energie
Kcal
Bílkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Čerstvý losos 820  196  22  12  0  55  0
 Pečený losos
733 175 25 8  0
71 0
 Pečený losos s kůží 824  197 20 13 0  50 0
 Uzený losos
677 162 22 8 0,1 70 0
 Konzervovaný losos ve vlastní šťávě 650 131 23 7 0 60 0

Chcete si přečíst o tomto tématu více? Přejděte na Ryby v těhotenství
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje obecné informace z běžně dostupných informačních zdrojů pouze pro informační účely. Obsah těchto stránek nenahrazuje profesionální výživové poradenství, zdravotní služby, lékařské rady nebo konzultace. Pokud máte během těhotenství nějaké obavy nebo otázky, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.