Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Nejnovější studie nejvyhledávanější barvy kočárků 2020 v ČR

Probíhají letos ve výběru barev kočárků nějaké nové trendy? Sahají maminky opět nejčastěji po tmavé barvě kočárku nebo bude letošek barevnější?
 
Tyto otázky si klademe prakticky každý rok i ve firmě Jasmine. Jsou strategické pro plánování, projekci a vývoj nových designů našich kombinovaných kočárků.
Vytvořili jsme studii, ve které jsme nahlédli do vyhledávání uživatelů Googlu, díky kterému jsme zcela přesně odhadli trendy 2020 výběru kočárku dle parametru – barvy. Do dnešního dne jsme na internetu nenašli žádný odborný článek na toto téma…až na pár starých diskuzí na emimino.cz, kde ve starých vláknech objevíte co názor, to originál.

Ale jak je tomu doopravdy?

Kvůli přesnosti jsme pro naše šetření potřebovali velký objem informací. Využili jsme tedy data Googlu za poslední půlrok (10/2019–3/2020). Zvolený vyhledávač nám poskytl vyhledávací dotazy s výsledkem 10 výskytů/měsíc a více. Započítali jsme i data z konce loňského roku, protože rodiče plánují výběr svého nejlepšího kočárku i několik měsíců dopředu.

Prvotním krokem bylo vyhledání veškerých možných vyhledávacích dotazů, tzv. „keywords“ – česky „klíčová slova“ na různé barevné kočárky. Výrazy s interpunkcí a bez (např. šedý kočárek – sedy kocarek – sedý kočárek) jsme sloučili – jde v podstatě o jedno vyhledávání stejného výrazu. Tam, kde nám Google podal shodné vyhledávací hodnoty, např.: šedé kočárky – šedý kočárek (shodu počtu vyhledávání ve všech měsících stejnou), tam jsme vždy jedno z klíčových slov vyřadili kvůli omezení duplicitního vyhledávání. Nakonec jsme zanalyzovali a zprůměrovali jednotlivé výrazy a tyto průměry v jednotlivých skupinách slov sečetli a tím jsme získali výsledky, které jsme dále převedli do poměrového vyhledávání barev z celkového objemu vyhledávání. Na závěr jsme data převedli do přehledného grafu.

Vybrané informace v řeči čísel:

3363 vyhledávaní všech zkoumaných klíčových slov (průměr/měsíc)
50 vyhledávacích dotazů (obecné výrazy barev kočárků, trojkombinace barvy) s vyhledáváním 10 a více/měsíc
13 porovnávaných barev kočárků
6 měsíců vyhledávacích dat
5 hodin práce na této studii včetně vydání a úprav

Graf barev kočárků

Výsledky studie:

TOP kočárky

barvy 2020

TOP 1 - růžové kočárky. Barva na první pozici překvapila. Ačkoliv růžové kočárky nejsou v ulicích tak často vidět, přesto jsou velmi vyhledávané, minimálně na internetu. Získali jsme nejprve dojem, že je výsledek ovlivněn např. vyhledáváním kočárků pro panenky, kde je růžová takříkajíc bestsellerem. Výsledek první pozice však podpořily vyhledávaná slova „kočárek trojkombinace růžový“ a „růžový kočárek trojkombinace“, které nasbíraly největší vyhledávání mezi klíčovými slovy obsahující slovo „trojkombinace“ napříč všemi barvami. Zkrátka se jedná o nový barevný fenomén roku 2020

TOP 2šedé kočárky. Tato barevná varianta, s provedením kočárků v mnoha odstínech šedé dominuje českému trhu již několik let, tudíž se nejedná o žádné překvapení.

TOP 3černo zlaté kočárky a zlaté kočárky se umístily na shodné pomyslné třetí příčce. Do klasického černého designu se začíná vkrádat zlatá barva nebo jiné zlaté komponenty, které černou barvu kočárků oživí a zvýrazňují. Jde o jednoznačný posun tohoto trendu z minulého roku směrem nahoru.

Stále jste nenašli váš top kočárek?

Pokud Vás předchozí výsledky nenadchly, nezoufejte a podívejte se na další barvy, které se derou do popředí zvýšeného zájmu hledajících na internetu. Jednou z barev jsou zelené nebo hnědé kočárky.

Užitečná rada na závěr: doporučujeme se vyhnout oranžové barvě, která je dlouhodobě out a svou slávu si již užila tak deset let předtím.

Nejnovější studie nejvyhledávanější barvy kočárků 2020 v ČR - 1737848 -