Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Kočárek doma před porodem

Naše pra-prababičky dilema, proč nemít kočárek doma před porodem, vůbec neřešily. V té době totiž kočárky buď vůbec nebyly, nebo je měla jen zámožná šlechta a nóbl třída (první sériové kočárky se v českých zemích začaly vyrábět až od roku 1919). Děti se do té doby nosily různě převázané na bedrech matek nebo se vozily v malém trakaři (např. na pole, na jarmark apod.) Otázka, proč by neměl kočárek doma před narozením být, tak byly poněkud bezpředmětná.

Pověry o kočárku

O to více se divíme tomu, proč jsou pověry o kočárku v mnoha lidech tak silně zakořeněny dodnes. Samotný vznik pověry o kočárku doma před porodem osobně spatřuji v dávné minulosti, kdy si společnost spoustu věcí a dění kolem sebe nedokázala narozdíl od dneška racionálně vysvětlit. Svůj podíl na tom v té době nese nízká vzdělanost, nedostatek informací a v neposlední řadě také samotná pověrčivost lidu. Ve srovnání s některými jinými tehdejšími pověrami o těhotenství kočárek a jeho přítomnost či nepřítomnost v domácnosti ještě bledne…

Proč NEmít kočárek doma před porodem?

Situaci, proč nemít doma kočárek ještě před porodem šla vstříc skutečnost, že v době, o které se bavíme, byla poměrně vysoká míra novorozenecké, poporodní a kojenecké úmrtnosti v kontrastu s naší moderní dobou. Novodobé lékařství neexistovalo a děti se rodily doma, často v ne zrovna ideálních podmínkách. Bylo spíše výjimkou, když v rodině nikdy nezemřelo žádné miminko nebo malé dítko (mimo jiné měly proto rodiče i tolik dětí). Rodiny se potřebami pro miminko také tak nezaobíraly jako dnešní, moderní mámy. Dopředu se pořizovala – mnohdy i z finanční nouze pouze prostá výbavička, nic víc, nic míň. Co je horší (v případě zmiňovaného neštěstí), než pohled rodičů do prázdné kolébky nebo postýlky? Od toho se pověra nebo nazveme-li to i jinak – lidový obyčej přenesl obrazně i na kočárek.

Kočárek doma před porodem

určitě mít můžete a doporučujeme ho! Žádné neštěstí si tím, že budete mít kočárek před porodem doma nepřivodíte. Lepší je mít předem vybráno vše, nejen kočárek. Nejhorší jsou totiž náhlé a ukvapené nákupy bez rozmyslu.
Jediný rozumný důvod, proč nemá být kočárek doma předčasně neexistuje - snad kromě důvodů prostoru a logistiky, kdy se vám může pár měsíců před porodem zakoupený kombinovaný kočárek plést pod nohy v malém bytě. S tím už ale pověry o kočárku nijak nesouvisí. Navíc, kde máte jistotu, že vámi vyhlídnutá značka kočárku nebo barva bude při nákupu na poslední chvíli u prodejce skladem?

A jak je to u vás? Jsou vám  také nějaké pověrčivé důvody, proč nesmí být kočárek doma, nebo znáte jiné pověry s kočárkem a pověry o kočárku? Napište nám do komentáře, zda byl  kočárek  u vás doma před porodem nebo ne.
Přečíst další téma: Jakou vybrat matraci pro miminko

Kočárek doma před porodem - 1738446 - Kočárek doma před porodem

Kočárek doma před porodem

Vložit komentář

Jméno
Email ( Email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku )
Opiště kód
antispam
     Více informací