Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

Jak vybrat fusak do kočárku

Zimní fusak do kočárku patří do základní výbavy, bez které se při miminku neobejdete. Obvykle se jedná o vyčlenění větší částky z rodinného rozpočtu, a proto je na místě zvolit optimální řešení.

Zamyslete se nad tím, zda budete fusak na zimu používat jen v hluboké korbě kočárku nebo zda budete třeba často cestovat s miminkem v autě – existují totiž i sólo fusaky do vajíčka.

Dobré je mít jasno i v tom, jak dlouho máte v plánu fusak používat. Budete chtít fusak jen na jednu sezónu nebo ho chcete využít i pro větší dítě na několik zim?

Fusak 120 cm

Kvůli ceně řeší rodiče často univerzální přístup, kterým je nákup rostoucího zimního fusaku do kočárku. Jeho obrovskou výhodou je to, že „roste“ s miminkem do věku tří let a je obvykle adaptabilní pro autosedačku i pro sporťák. Dítě tak prodloužený zimní fusak opravdu využije na maximum.

Jaká je ideální délka rostoucího fusaku? To je častá otázka rodičů. Průměrná výška 3letého dítěte činí 96 cm, a proto postačuje délka zimního rostoucího fusaku okolo 110–120 cm. Při této velikosti má fusak dostatečně velkou rezervu i pro větší děti.

Nejlepší fusak do kočárku

splňuje 3 důležité body:

✓ funkčnostNejlepší fusak do kočárku
ideálně s možností stáhnutí okolo hlavy dítěte šňůrkou, pro vytvoření vyššího tepelného komfortu, zejména v mrazech a silném větru nebo při dlouhé zimní procházce. Určitě u fusaku oceníte pohodlné rozepínání-nejlépe velkými zipy (které se nezasekávají) po bocích nebo na středu fusaku: Ty zajistí pohodlné a rychlé rozepnutí nebo zapnutí. Některé typy fusaků mají možnost úplného odejmutí předního dílu, který se dá vhodně využít třeba jako dečka do kočárku. Pokud je zimní fusak do kočárku s ozdobnou kožešinkou, měla by se dát v i odepnout – oceníte zejména při praní. Na výrobku sledujte také prošití, které udržuje termo vrstvu na místě. Pokud je fusak dobře prošitý, nemusíte se bát ani praní.

✓ kvalitu použitých materiálů
používané pro tento druh výrobků splňují normu Öko-Tex Standard 100. Svrchní materiál je většinou u lepších zimních fusaků ze 100% polyesteru, ošetřený takovým způsobem, že je vodoodpudivý. Vnitřní výplň (izolace) je obvykle tvořena dutým vláknem nebo u luxusních fusaků kvalitní péřovou výplní. Zde platí, že čím více, tím lépe z hlediska hřejivosti.
Vnitřní strana fusaků je vyrobena u těch levnějších z fleeců nebo z bavlny, u dražších z plyše (Velvetu) a ty nejdražší mají ovčí vlnu (Merino).

✓ střih-design
fusaků je spíše záležitostí samotného vkusu. Může jít o formy mumií, spacáků, až po formu spacího pytle do kočárku. Na designu však maminkám hodně záleží, a proto často volí fusak s kožešinou, který vytváří „wow“ efekt a celkový dojem ještě zdokonalí sladění s kožešinou na kočárek nebo rukávníkem na kočárek ve stejné barvě kožešiny.

Jak vybrat fusak pro miminko

jsme si již řekli, ale jak je to s čištěním? Na praní je nejlepší fusak s dutým vláknem. Ten si vyperete doma i vy, v pračce na max. teplotu vody 30 °C. Pozor na přípravky obsahující bělidla, ty nejsou vhodné. Dobré je použití aviváže, která napomáhá voduodpudivosti a krásně fusak provoní. Neopomeňte poté pozvolné sušení ve volně rozprostřeném stavu.

Fusaky s péřovou výplní nebo s beránkem raději svěřte odborníkům ve specializované čistírně.

Jak vybrat fusak do kočárku - 1739966 - Jak vybrat fusak do kočárku

Jak vybrat fusak do kočárku