Změnit jazyk CZ Změnit jazyk SK

5 tipů na muzeum kočárků

Muzeum kočárků

Zadokumentovat, vytvořit a zrenovovat ucelenou sbírku historických kočárků Vám dá celkem zabrat. Stojí za tím spousta volného času a také investovaných peněz. Je fajn, že i v dnešní době existují organizace nebo jednotlivci, kteří se rádi podělí o své „úlovky“  a nadšení pro sběratelství. Zároveň tito zakladatelé edukují a pokračují v myšlence nikdy nezapomenout na krásný obor, kterým je výroba kočárků.

Kočárek je jedna z prvních věcí, kterou jsme každý, jako miminko používali. Patří neodmyslitelně k našemu dětství. Vzpomenete si vůbec ještě na ten svůj první, ve kterém Vás rodiče vozili?

Muzeum kočárků Mělník

Kde je zakotvena tradice výroby kočárků v ČR je snad každému jasné – českou Mekkou tohoto průmyslu je město Mělník. Ve své době zde založil továrnu místní podnikatel Antonín Svoboda. Název značky Liberta vznikl převzetím italského slova libertà – což v překladu znamená svoboda. A právě proto zde nechybí také muzeum, které se tímto tématem dopodrobna zabývá.

Expozice historických kočárků se nachází v samostatné budově, asi 100 metrů od hlavní budovy Regionálního muzea Mělník. Byla otevřena v roce 2003.

Kočárky jsou koncepčně stylizovány do tematických období: Muzeum kočárků Mělník - expozice vánoce
- Vánoce 1890 - 1900:
- Kolonáda 1900 - 1910
- Piknik 1920 – 1930
- Odpoledne v parku 1930 – 1940
- Válečný interiér 1940 – 1945
- Předsíň 1950 – 1960
- Dětský pokoj 1950 – 1960
- Návštěva zdravotního střediska - 1960 – 1969

V každé z těchto expozic získáte všeobecnou představu o vývoji a výrobě kočárků jednotlivých období. Vše je citlivě zasazeno do stylizovaných, dobových domácností, pro ucelení pohledu na příslušnou dobu jako takovou. Zážitek z historické výstavy si doplníte shlédnutím místnosti s dobovými hračkami mezi léty 1900 – 1980 nebo prohlídkou unikátní sbírky dětských houpadel a plyšových medvědů z období 1920 - 1990.

Adresa:
Regionální muzeum Mělník
nám. Míru 54
276 01 Mělník
www.muzeum-melnik.cz

 

Muzeum kočárků a panenek Náchod

Muzeum kočárků a panenek založil pan Josef Hendl s manželkou. Dnes se rozkládá v budově o dvou patrech s rozlohou 360 m2. Na místě uvidíte přes 200 exponátů kočárků a 130 patentních královských listin z doby staré Anglie.

Sběratelská činnost pana Josefa Hendla začala před více jak 25 lety, kdy měly první historické kočárky pouze dekorativní charakter a doplňovaly sbírku starých panenek manželky pana Hendla. Později se však situace změnila a s přibývajícími kočárky se nakonec panenky staly tím dekorativním doplňkem muzejních kočárků.

Myšlenkou sbírky a muzejní výstavy je představit posloupný, historický vývoj výroby kočárků nejen u nás, ale i v zahraničí. Nalezneme zde exponáty mimo jiné z Anglie, Belgie, Francie, Německa, Rakouska, Španělska nebo USA. Nemohou samozřejmě chybět vystavené kousky z československé továrny Liberta. Každý kočárek prošel důkladnou rekonstrukcí, či repasem tak, aby měl důstojnou vypovídající dobovou hodnotu.

Zajímavosti: Vystavené kočárky jsou z období let 1760-1975. Muzeum kočárků, panenek a patentních listin, respektive manželé Romana a Josef Hendlovi získali v roce 2019 významné ocenění Národního technického muzea v Praze za jejich sběratelskou a muzejní činnost za sbírku, která přesahuje evropský rámec a je skutečnou raritou.

Adresa:
Muzeum starožitných kočárků, panenek, patentních listin
Za Sodovkárnou 2108

547 01 Náchod

 

Muzeum kočárků Uhlířské Janovice

Babiččiny kočárky

Muzeum kočárků vzniklo díky sběratelské vášni rodiny Balýových, která dbá, aby se na tento obor jen tak nezapomnělo. Stálá expozice a to nejen kočárků, ale i dobových hraček je k vidění ve stylovém, prvorepublikovém domě na náměstí v Uhlířských Janovicích (okres Kutná Hora).

Shlédnete zde několik stovek zajímavých a unikátních kočárků, které jsou rozděleny do tří tematických okruhů:
- v přízemí jsou vystaveny exponáty z doby poválečné až do roku 1970
- první patro mapuje čtyřicátá léta minulého století
- druhé patro je zaměřené na období po konci první světové války

Další výstavu exponátů, ze sbírky této rodiny, najdete ve stylovém interiéru renesančního zámečku v Ratajích nad Sázavou.

Zajímavosti: Nejstarší kočárek je z cca 1860, některé kočárky ze sbírky byly k vidění v mnoha českých filmech a seriálech

Adresa:
Babiččiny kočárky
Komenského 25
285 04 Uhlířské Janovice

 

Muzeum kočárků Dušníky

Toto muzeum kočárků vzniklo docela nevinně. Za začátkem stojí zakladatelka paní Markéta Nebeská, která si svůj první starožitný kočárek pořídila pouze jen jako pěknou, stylovou dekoraci do svého domova. Nedlouho poté získala další starý kočárek od svých známých.

Ne moc dlouho na to paní Nebeskou chytla doslova sběratelská vášeň, do které časem zapojila i svého manžela, který se stará zejména o renovaci mechanických částí. Jak paní majitelka říká, tak spoustu exponátů zachránili ze zapomenutých míst takzvaně za minutu dvanáct. Odbornost této sbírce dodává pečlivá rekonstrukce exponátů dle dobových pramenů. Tato sbírka se rovněž rozrostla o dobové hračky a různé příslušenství, které doplňují celkový pohled na historický vývoj kočárkářského průmyslu.

Zajímavosti: v kolekci jsou historické kočárky z dob 1890 – 1985

Momentálně se nalézá toto muzeum kočárků v Úštěku (okres Litoměřice) na náměstí na faře

Adresa:
Muzeum kočárků – kočárky a panenky Nebeských
411 08 Úštěk

 

Minimuzeum kočárků a panenek Město Albrechtice

Sběratelství nejprve oslovilo paní Hanu Břicháčkovou, která měla již dříve ráda staré kočárky a hračky. V těhotenství, kdy čekala dceru si pořídila starý bužírkový kočárek, který ji učaroval. Dceru Kristýnku v něm vozila do dvou let. Další kočárky získala od přátel, nákupem z aukcí a některé jsou rodinnou památkou nebo rekonstrukce z nalezených odhozených kočárků. Protože většinu exponátů bylo třeba zrekonstruovat, opravit, přenesla postupem času sběratelskou vášeň i na svého manžela.

V domečku, který koupili koncem roku 2011 a který prochází průběžně rekonstrukcí naleznete podstatnou část sbírky rodiny Břicháčkových. Sbírka čítá více jak 80 kočárků různého stáří a velikostí, více jak 90 panenek. Dobovou atmosféru doplňují další artefakty jako např.: plyšoví medvědi, dřevěná autíčka a další klasické hračky

Adresa:
Minimuzeum kočárků a panenek
Osvobození 723/1

793 95 Město Albrechtice

5 tipů na muzeum kočárků - 1738876 - Muzeum kočárků Mělník

Muzeum kočárků Mělník